4 Tips voor het gebruiken van een ringsling

4-tips-voor-het-gebruiken-van-een-ringsling

4 Tips voor het gebruiken van een ringsling

4 Tips voor het gebruiken van een ringsling

Ringslings: je houdt ervan of je hebt er een hekel aan. Tenminste, dit hoor je vaak. De ene persoon vindt het makkelijk en snel in gebruik. De ander heeft er enkel ruzie mee en gooit uit pure frustratie de doek in de ring. Het is net of het voor de een meer weggelegd is dan voor de ander. Is dat ook zo, of is het een kwestie van leren omgaan met dit draagsysteem?

 

Ringslings kunnen behoorlijk frustrerend zijn.

Toegegeven, ik was er eerst ook echt geen fan van. Het lijkt zo makkelijk, een stuk stof met 2 ringen. Maar ondertussen… De ringen eindigden iedere keer te laag, het aanspannen was een ramp en de stof kroop echt mijn nek in. Brrr. Uiteindelijk gooide ik dat ding regelmatig vanuit frustatie in een hoek. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het een stuk lastiger in te dragen leek dan een normale doek. Ik bedoel, door de wrijving met het knopen en aanspannen worden de meeste geweven doeken vrij snel zacht. Maar met een ringsling heb je dat niet. Sterker nog, je zit eigenlijk maar op een heel klein gebied aan te spannen, de rest hangt er gewoon een beetje bij.

Je gaan verdiepen in de techniek van de ringsling is zeker een aanrader. Zodra je dan gaat oefenen, zul je merken dat je het veel sneller in de vingers hebt. Er zijn ook een paar tips die al een enorm verschil zullen maken. Voor sommigen klinkt het misschien wat overdreven om een consult te gaan volgen voor het leren gebruiken van een stukje stof met een stel ringen. Maar echt, je haalt er zoveel meer plezier (en comfort) uit!

 

Tip 1. Voorbereiding is het halve werk.

Ja serieus. Als je de stof maar een beetje door de ringen heen propt om alles zo snel mogelijk gereed te hebben, zul je uiteindelijk enkel langer bezig zijn. Het is erg belangrijk dat de stof netjes door de ringen wordt geregen. Dus geen vouwen of stukken stof dat gedraaid zit. Je haalt allereerst de stof door beide ringen heen. Dat ga je netjes plooien. Werk rustig de hele breedte van de doek af. Daarna sla je de doek terug en ga je over de eerste ring en door de tweede ring. Ook hier is het weer een kwestie van netjes werken en plooien. Als de stof netjes geplooid zit, kun je veel makkelijker aanspannen. Iedere vouw of gedraaid stuk stof zorgt er namelijk voor dat er ruimte over blijft en dat stuk niet tot moeilijk aangespannen kan worden. Dat is niet iets wat je graag wilt hebben bij deze manier van dragen. Je draagt al assymetrisch over 1 schouder, je wilt het zeker niet zwaarder maken dan dat het is. 😉

ringsling-tips-netjes-door-ringen-halen ringsling-tips-stof-plooien
 

Tip 2. Plaats de ringen hoog genoeg.

Vaak beginnen mensen met de ringen op de plek waar ze willen dat ze ook eindigen. Zodra hun kindje in de buidel gaat, zakken de ringen echter naar beneden. Met een beetje geluk valt deze verzakking nog mee, met wat minder geluk hangen ze vervolgens ergens bij je navel. Niet het meest comfortabele plekje kan ik je vertellen.

Het is namelijk zo dat bij het erin zetten van je kindje, het gewicht zich naar beneden verplaatst. Met als gevolg dat de zwaartekracht de ringen mee naar beneden trekt. Dit is niet iets wat te voorkomen is. Er is wel een trucje beschikbaar om hier mee om te gaan.

Zodra je door hebt hoe erg de ringen bij jou naar beneden zakken, plaats je de ringen hoger dan dat je ze wilt. Bij het plaatsen van je kindje in de buidel zakken de ringen dan op hun goede plekje. Meestal ligt dit plekje op je schouder, of net over je schouder heen (dus aan de achterkant in plaats van aan de voorkant).

ringsling-tips-ringen-hoog-plaatsen
 

Tip 3. Span de banen aan in de goede richting.

Of je de ringen die bij je navel zijn geëindigd nou tevergeefs probeert te redden, of dat je ringen nog enigszins op de goede plek beland zijn: Zodra je gaat aanspannen zul je merken dat die dingen nog verder zakken. I know, dat is super frustrerend!

Ook hier is weer een trucje voor. Bij het aanspannen van een ringsling is het belangrijk om dit op een specifieke manier te doen. Verdeel je ringsling in ongeveer 4 à 5 banen. Als je een stof met strepen hebt is het makkelijk, dan volg je deze strepen. Als je een stof hebt met een printje of een universeel kleurtje, dan verdeel je de doek optisch over de breedte. Je begint met het aanspannen van de bovenbaan, dus de baan bij de nek van je kindje (en die van jou). Deze span je horizontaal aan, daar loopt die baan immers ook. De volgende baan, daar iets onder, span je ietsje schuiner aan (ietsje naar beneden, richting het schouderblad van je kindje. Zo werk je de gehele breedte van de doek af, en ga je steeds iets schuiner. De laatste baan, de onderkant van de doek, span je verticaal aan (naar beneden). Onthoud goed dat je deze niet te strak doet, deze kan eigenlijk vrij los blijven. Span je teveel aan, gaat het knellen bij de benen van je kindje en dan gaat deze (terecht) protesteren.

ringsling-tips-bovenbaan-horizontaal-aanspannen ringsling-tips-in-juiste-richting-aanspannen
 

Tip 4. Een diepe zit maken is niet nodig.

Soms zie je weleens dat de doek in de broek gestopt wordt of de doekbaan helemaal tot bijna aan de kin wordt getrokken. Dit om een zo diep mogelijke zit te creëren. Dit is niet nodig! Je hebt al een goeie zit als de baan tot ongeveer de navel van je kindje komt. Een diepe zit werkt averechts (veel losse stof waar je kindje zich makkelijk uit kan wurmen). De stof wordt op zijn plek gehouden door het gewicht van je kindje.

Als je met deze tips aan de slag gaat, heb je het dragen met een ringsling zo onder de knie!

Kom je er alsnog niet uit? Of heb je liever dat er live iemand met je meekijkt? Kom dan eens langs voor een consult!

Draag jij graag met een ringsling?
Geen reacties

Geef een reactie