DIY – Wasbare wattenschijfjes tutorial

diy-wasbare-wattenschijfjes-tutorial

DIY – Wasbare wattenschijfjes tutorial

Do It Yourself: Wasbare wattenschijfjes

Nadat onze zoon was geboren werden we ondergedompeld in de wereld van luiers. Heel. Veel. Luiers. Je gaat er zo hard doorheen! De hoeveelheid afval die je extra krijgt, pffttt.. De grote hoeveelheid afval, het constante kopen van luiers (met bijbehorend prijskaartje) en de altijd kapotte billen van onze zoon hebben ervoor gezorgd dat we zijn gestart met wasbare luiers. Nou, er ging een wereld voor ons open! Als je eenmaal begint met wasbare luiers, ga je vanzelf bekijken wat er nog meer is. Als je erover na gaat denken, is er eigenlijk heel veel wat we eenmalig gebruiken en dan weggooien. Genoeg om te vervangen, dus! Een van de dingen die ik heb vervangen zijn wattenschijfjes.

 

Wasbare wattenschijfjes

Wattenschijfjes gaan er ook hard doorheen hier. Schoonmaken van mijn gezicht, crème aanbrengen, make-up verwijderen… Er gingen er zo 5 à 6 per dag doorheen. Oei! Het mooie is dat wattenschijfjes erg makkelijk zijn te vervangen door een wasbare variant. Wegwerp wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen en zijn vaak rond. Mijn eerste wasbare wattenschijfjes had ik gemaakt van een laag katoen en een laag fleece. In een vorm die rond zou moeten zijn (ik blijk dus niet goed te zijn in cirkels naaien). Nu is lang niet alle katoen even comfortabel. Fleece is lekker zacht, maar heeft 2 nadelen. Aan de ene kant neemt fleece veel op, waardoor je meer van je producten verbruikt. Aan de andere kant (welke nog belangrijker is), is fleece niet milieuvriendelijk.

Op de foto hieronder zie je links een wegwerp wattenschijfje en rechts de wasbare wattenschijfjes die we hier gaan maken. Zelfde formaat, alleen een andere vorm.

diy-wasbare-wattenschijfjes-vergelijking-met-wegwerp

Dus… wat dan? Na een helder moment wist ik het: een hydrofielluier! Als moeder zijnde heb je er zat van. Ze zijn lekker zacht en makkelijk in gebruik. Je kunt ze eenvoudig wassen, zelfs op 90 graden als het moet. Hydrofielluiers drogen snel. Oh, de perfecte combinatie! Voor dit project heb ik een hydrofielluier uit de kast opgeofferd. Hadden we al, dus er hoeft niks gekocht te worden. Bonus!

Ze zijn echt heel eenvoudig zelf te maken. Ook zeker geschikt voor beginners, dus als je nog een mooi naaiproject zoekt voor de allereerste keer klungelen: hier is het!

 

Benodigdheden:

* Hydrofielluier (die van mij was 70×70 cm)
* Stofschaar
* Naaimachine
* Witte garen (of een bijpassende kleur)
* Spelden
* Meetlint
* Strijkijzer
* Pen of potlood
* Breinaald (of ander object met stompe punt)
* Een assisterende peuter
* Film of afleiding voor assisterende peuter

diy-wasbare-wattenschijfjes-materiaal

Stap 1: Stof meten en knippen

Allereerst heb ik de hydrofielluier gestreken, om zo alle mogelijke vouwen eruit te strijken. Indien je een nieuwe hydrofielluier gebruikt, dien je deze eerst van te voren te wassen. Houd er rekening mee dat nieuwe hydrofielluiers nog niet direct veel opnemen, ze dienen daarvoor eerst een paar keer gewassen te worden.

Vervolgens heb ik met de stofschaar eerst de omgezoomde rand eraf geknipt. Die rand zat alleen maar in de weg, en heb je toch niet meer nodig. 😉 Ik was vergeten hier foto’s van te maken, dus op onderstaande foto zie je de rand nog zitten om een prachtige ongestreken hydrofiel.

Als dat gebeurt is kun je gaan meten. Ik heb vierkantjes gemeten van 7 x 7 cm. Voor mij waren dit 3 vierkantjes, dus ieder lapje bestaat uit 9 vierkantjes (3 x 3). Ik heb voor een vierkante vorm gekozen omdat het snel en makkelijk naait. Verder is het tellen van de vakjes makkelijk te onthouden en uit te knippen, omdat peuter er inmiddels vandoor is met het meetlint.

Meet en teken de lapjes af. Ik heb eerst stroken geknipt van 7 cm breed. Daarna heb ik om de 3 vakjes geknipt, om zo de lapjes te krijgen. Uiteindelijk heb ik 62 lapjes uit de stof kunnen halen. De meesten lapjes zullen prachtig bewerkt worden met pen door peuterlief terwijl jij je eerste wattenschijfje gaat omtoveren.

diy-wasbare-wattenschijfjes-uitmeten

Stap 2: Lapjes aan elkaar naaien

Pak je pen en 2 lapjes. Het zou kunnen dat je hiervoor eerst een discussie moet voeren met je peuter. Misschien toch maar een extra pen pakken. Leg de lapjes op elkaar. Met je pen ga je nu 2 streepjes zetten (ik heb deze streepjes aan beide kanten van een vierkantje gezet). Deze markeringen vormen de opening die je zo open laat voor het keren. Speld de lapjes op elkaar en pak je naaimachine erbij. Eventueel zou het met de hand kunnen, alleen duurt dit langer en zijn ze misschien minder stevig. Het is handig om alvast wat spelden apart te leggen, want als jouw peuter net zoals die van mij is heeft hij of zij een vreemde fascinatie voor spelden en speldenkussens. Anders mag je verder zonder spelden, ha! Heb ik ook gedaan, is prima te doen…

diy-wasbare-wattenschijfjes-vastpinnen

Begin bij het eerste streepje en begin te stikken op ongeveer 5 mm afstand van de rand. Vergeet niet aan het begin een stukje achteruit te naaien om de naad te fixeren. Stik helemaal rondom. Als je bij het tweede streepje bent aangekomen, stik je weer een stukje achteruit om de naad te fixeren. Knip de draad af en haal het lapje er onderuit. Ondertussen beantwoord je een keer of 6 de vraag “Wat doe je?”.

diy-wasbare-wattenschijfjes-stikken diy-wasbare-wattenschijfjes-stikken-klaar
 

Stap 3: Omkeren

Knip nu met je stofschaar de hoekjes schuin af. Doe dit op een paar mm afstand van de naad. Pas op dat je niet in de naad zelf knipt! Door het afknippen van de hoekjes zorg je ervoor dat de stof straks platter komt te liggen. Leg je peuter uit dat het niet zo handig is dat hij of zij hierbij helpt, ondanks dat er constant op gevraagd wordt. Want ja, scharen zijn nog interessanter dan spelden.

diy-wasbare-wattenschijfjes-hoekjes-knippen

Nu is het tijd om de lapjes te keren naar de goede kant (zo komt de naad binnenin te liggen). Dit doe je met behulp van de breinaald, of een ander object met een stompe punt. De breinaald is erg handig om de hoekjes zo goed naar buiten te drukken. Dit gaat niet zo makkelijk als je met 1 hand de camera vasthoudt, dus dat geklungel was enkel voor de foto. 😉 Eventueel kun je peuterlief laten helpen, scheelt weer een keer of 10 de vraag “Wat doe je?” beantwoorden en stopt het “Mamaaaaa, helpeh!”.

diy-wasbare-wattenschijfjes-omkeren diy-wasbare-wattenschijfjes-omgekeerd
 

Stap 4: Opening sluiten en stikken

Vouw de randen van de opening naar binnen. Leg de lapjes onder de naaimachine. Neem je peuter op schoot en laat deze het lichtknopje van de machine aanzetten. Je begint met het dicht stikken van de opening. Doe dit op een paar mm afstand, vergeet niet een stukje achteruit te naaien om te fixeren. Let goed op dat je alle lagen pakt en dat de opening goed wordt gesloten. Zodra dit is gedaan ga je verder met stikken. Stik helemaal rondom. Dit zorgt voor een mooie afwerking en voor extra versteviging van het geheel. Als je helemaal rond bent geweest fixeer je de naad en hecht je af. Als je geluk hebt kun je dit snel doen zonder dat de peuter op schoot teveel zit te wiebelen en je instellingen verandert.

diy-wasbare-wattenschijfjes-opening-dichtmaken diy-wasbare-wattenschijfjes-topsteek
 

Stap 5: Klaar en herhaal!

Hoera! Je hebt je eerste eigen wasbare wattenschijfje gemaakt! Doe een vreugdedansje. Daarna weer snel aan de bak. Pak de volgende 2 lapjes en herhaal de stappen. Je zult zien dat je steeds sneller gaat en dat het steeds minder lang duurt om zo’n wattenschijfje te brouwen. Als peuterlief eenmaal verveeld is en wat anders gaat doen, heb je in de tijd die de film duurt heel wat wattenschijfjes kunnen brouwen (thank you, Toy Story).

diy-wasbare-wattenschijfjes-klaar

Uiteraard ga je nog sneller als je geen kids om je heen hebt. Dus een erg handig project tijdens middagdutjes, schooluren of in de avond.

Als je de gehele hydrofielluier hebt verwerkt, zul je overblijven met zo’n 31 wattenschijfjes! Daar kun je wel even mee vooruit. Na gebruik kun je ze verzamelen en per berg in de wasmachine gooien (hoe groot je die berg laat worden is je eigen verantwoording. 😉 Ik was ze het liefst met de witte was mee. Niet met de handdoeken in verband met wasverzachter.) Vergeet niet om de wattenschijfjes in een waszakje te doen, zo eentje waar je bijvoorbeeld ook je beha’s in stopt. Stop ze niet los in de wasmachine! Daar wordt partnerlief niet blij van. Misschien gebeurt er de eerste keer nog niets, maar uiteindelijk zal de wasmachine uitslaan en de ruimte vol laten lopen met water. Want hey, een wattenschijfje heeft besloten om de afvoer te verstoppen! Ask me how I know…

diy-wasbare-wattenschijfjes-eindresultaat 

Gebruik jij al wasbare wattenschijfjes?
2 reacties
 • Celine
  Geplaatst op 22:05h, 06 augustus Beantwoorden

  Wat een ontzettend leuke tutorial! Mooi uitgelegd, sommige logosche dingen was ik echt niet opgekomen. De rand eraf knippen, bijvoorbeeld….
  Ik maak mijn wattenschijfjes met een felgekleurd draad. (Neonroze en neongeel)
  Ben er heel blij mee!

 • Jana Mathys
  Geplaatst op 14:47h, 10 januari Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb er ook zelf gemaakt, met handdoekstof en flanel aan de andere kant. Ook zeer blij mee.
  Maar ik heb wel vaak voor dat de make-up er niet makkelijk af gaat bij het wassen.
  Heb jij dat ook en zoja, heb je was-tips :)??

Geef een reactie