Ergonomische draagzakken

Ergonomische draagzakken

Ergonomische draagzakken of Soft Structured Carriers (SSC) zijn de voorgevormde dragers die volop op de markt te vinden zijn. Binnen de wereld van draagzakken heb je vele soorten en maten. Van volledige kliksystemen tot aan knoopbanden en van dragers voor pasgeborenen tot aan dragers voor kleuters.
Als er iets is waarbij smaken verschillen en het aanbod heel groot van is, dan zijn het wel draagzakken! Welke draagzak het bij jullie past, is geheel persoonlijk. Ik raad dan ook altijd een consult aan om verschillende merken en modellen te passen.

Maten

Een draagzak is niet zo universeel als een draagdoek. Het ene merk zal beter af te stellen zijn op jouw bouw en maat dan de ander. Zo heb je draagzakken die voor slanke mensen helemaal niet fijn zitten, of juist draagzakken die een breder iemand juist wel of niet zullen passen.
Ook voor je kindje is het goed kijken welke draagzak past. Je hebt wel draagzakken speciaal voor pasgeborenen, maar de meeste draagzakken passen pas vanaf maat 62. Dan kun je met deze draagzakken door dragen tot aan maat 80/86. Na deze maat, oftewel het begin van de peuterleeftijd, kom je op een punt waarop je moet gaan kijken naar een peuterdrager. Veel merken hebben zowel een baby maat als een peuter maat, maar ze hebben dit lang niet allemaal.

Dit is een belangrijke reden waarom ik je altijd zal aanraden om eerst draagzakken te komen passen en proberen alvorens je er een aanschaft.
Wat jouw vriendin of buurvrouw een geweldige draagzak vindt, kan voor jou wel eens veel minder prettig dragen.
Om een miskoop te voorkomen kun je altijd bij mij langs komen voor een pasconsult.

Merken

Er zijn heel veel verschillende merken op de markt. Ieder merk heeft weer andere voordelen en nadelen of eigenschappen. De een kenmerkt zich door de leuke en hippe printjes, de ander door de mate van verstelbaarheid (verstelbaar rugpand bijvoorbeeld), of juist door het lichtgewicht en compactheid.
Om te kijken welk merk of merken bij jou en je kindje passen, is het belangrijk om jouw wensen na te gaan. Hier zal ik ook samen met jou naar gaan kijken tijdens een consult.

Ik heb diverse ergonomische draagzakken in mijn bezit. Velen hiervan zijn ook beschikbaar voor verhuur via de draagbieb. Zo kun je voor langere tijd proberen en testen om zeker te weten of dit is wat jullie zoeken. Dit is bijvoorbeeld ook ideaal als je enkel een draagzak zoekt voor op reis of tijdens de vakantie.
Amazonas Smart Carrier
Ergobaby Performance (niet te huur)
Ergobaby Ventus
Kokadi Flip Toddler
Love & Carry AIR
Love & Carry DLight
Love & Carry Mei Tai
Manduca
Mucibi
Patapum Toddler
Storchenwiege
Tula Baby (niet te huur)

Ergonomisch vs niet ergonomisch

Van de velen draagzakken die er verkrijgbaar zijn, zitten er helaas ook veel tussen die niet ergonomisch zijn. Sommigen beweren zelfs wel ergnomisch te zijn, terwijl dit helemaal niet zo is. Oplettendheid is dus altijd geboden bij het aanschaffen van een draagzak (ook bij tweedehands in verband met namaak). Twijfel je? Je kunt altijd contact met mij opnemen, dan kijk ik met je mee.

Waaraan herken je een ergonomische draagzak?
* Het kindje wordt rechtop gedragen.
* Het kindje wordt op kusjeshoogte gedragen.
* Het kindje wordt enkel met het gezicht naar de ouder toe gedragen. Indien je ook met het gezicht naar voren kunt dragen, is het geen ergomische draagzak (de Ergobaby 360 is hier een uitzondering op).
* Het kindje wordt gedragen in de M-houding, oftewel de zogenaamde kikkerhouding of spreadsquat positie.
* Het kindje wordt van knie tot knie ondersteund.
* Het rugpand is onverhard, waardoor de natuurlijke bolling van de rug mogelijk blijft en wordt behouden.
* De handen liggen naast het gezichtje.
* De nek wordt volledig ondersteund.
* De schouders zijn licht naar voren gebogen.

Soorten draagzakken

Er zijn verschillende soorten draagzakken. Je hebt dragers met volledige kliksystemen, waarbij zowel de heupband als schouderbanden vastgemaakt worden met gespen. Daarnaast heb je de zogenaamde ‘half buckles’, waarbij je de heupband vastklikt en de schouderbanden omknoopt.
Ik verkoop de draagzakken van het merk Love & Carry. De DLight is een fijne drager waarbij je de schouderbanden gekruisd draagt, voor een optimale gewichtsverdeling. Bij de AIR drager heb je een fijne, sterke drager met een rugpand dat opengeritst kan worden voor de warme zomerdagen. Tevens zitten er knieverbreders bij voor als je kindje groter wordt.

Dan heb je de mei tai, een Aziatische drager waarbij je zowel de heupbanden als de schouderbanden omknoopt. De mei tai kan zowel van draagdoekenstof als van een andere katoensoort zijn gemaakt. Sommige mei tai’s hebben een verstelbaar rugpand, maar lang niet alle merken maken deze. De meesten zijn zogenaamd ‘one size’. Mei tais worden ook veel zelf gemaakt. Hierbij is het erg opletten of deze wel veilig zijn.
Als je zeker wilt weten dat je een goede en veilige mei tai hebt, is die van Love & Carry een goede keuze. Deze komt ik leuke printjes, heeft een slaapkapje en is erg compact op te vouwen. Deze zijn mij bij te bestellen.

De onbuhimo kom je ook steeds meer tegen. Ook dit is een Aziatische drager. Bij de onbuhimo heb je geen heupband, waardoor het gewicht minder wordt verdeeld en volledig op de schouders komt te liggen. Deze dragers zijn geschikt voor kindjes die zelf kunnen lopen.
Een onbuhimo kan met kliksysteem zijn, met lussen waar je de schouderbanden doorheen haalt en afknoopt of met ringen om af te knopen.
Een kindje dat in een onbuhimo zit wordt hoog op de rug gedragen, in tegenstelling tot andere draagzakken (waarbij het kindje lager op de rug wordt gedragen).