Geweven doeken

Geweven doeken

De geweven draagdoeken zijn de meest veelzijdige soorten dragers. Je hebt ze in alle soorten maten, kleuren en materialen. Je kunt ze tevens op verschillende manieren dragen.
Draagdoeken worden gemaakt van een speciaal geproduceerde stof, die veilig is voor het gebruik met baby’s en kinderen. De weving is sterk, meestal kruiskeper of jacquard geweven. Ze bevatten hierdoor een diagonale rek, wat prettig werkt bij het aanspannen en knopen van de doek.
Je vindt ze in alle prijsklasses. De prijs is afhankelijk van het merk en de gebruikte materialen.

Maten

Draagdoeken komen voor in maat 1 t/m 9, maar de meest voorkomende maten zijn maat 2 t/m 7.

Maat 1 – 210 cm
Maat 2 – 260 cm
Maat 3 – 310 cm
Maat 4 – 360 cm
Maat 5 – 420 cm
Maat 6 – 460 cm
Maat 7 – 520 cm
Maat 8 – 560 cm

Maat 1 t/m 3 zijn de zogenaamde ‘shorties’, oftewel korte draagdoeken. Hier doe je weer andere knopen mee dan de basismaten. Shorties worden veel gebruikt door de meer ervaren dragers en voornamelijk voor heup- en rugknopen.
Maat 4 t/m 7 zijn de basismaten. Met jouw basismaat kun je alle knopen doen. Je kunt er mee buikdragen, heupdragen en rugdragen.
Maat 7 t/m 9 zijn de lange doeken. Deze maten worden gebruikt door bredere en zwaardere mensen en voor het dragen van tweelingen.

Hoe bepaal je jouw basismaat?

Met een draagdoek in jouw basismaat kun je alle knopen doen. Maar hoe bepaal je nou wat je basismaat is?
Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste is jouw eigen kledingmaat.
Maat 32 – maat 4
Maat 34/36 – maat 5
Maat 38 t/m 44 – maat 6
Maat 46 t/m 50 – maat 7

De andere factoren die meespelen zijn: de grootte van je kindje, je lengte, de precisie bij het knopen, je cupmaat en de dikte van de doek.
Bij twijfel kun je het beste voor een maat 6 gaan – dit is de ‘universele’ en meest voorkomende maat.
Tijdens een consult kun je goed uittesten en ontdekken wat jouw favoriete en meest praktische maat is!

Blends

De meest voorkomende doeken zijn die van 100% katoen. Katoenen draagdoeken zijn sterk, snel zacht en makkelijk in onderhoud. Ze kunnen gewassen worden in de wasmachine, soms in de droger en kunnen gebruikt worden voor baby’s, dreumessen, peuters en kleuters. Het is een perfecte beginnersdoek en prima geschikt voor mensen die maar 1 draagdoek willen.

De 4 meest voorkomende blends:
* Katoen/Linnen. Draagdoeken met linnen zijn luchtiger dan de doeken van enkel katoen. Hierdoor zijn ze geschikt voor de zomer. De meeste mensen ervaren deze doeken als draagkrachtiger dan de doeken van enkel katoen. Linnen doeken kreuken snel, dus strijken en goed opvouwen is belangrijk.
* Katoen/Hennep. Draagdoeken met hennep zijn erg sterk en echte werkpaarden. Het kost wat tijd en moeite om ze zacht te krijgen, maar als ze eenmaal ingedragen zijn blijven ze goed zacht. Hennepdoeken zijn erg prettig voor het dragen van zwaardere kinderen.
* Katoen/Wol. Draagdoeken met wol zijn ideaal voor elk seizoen. Wol is namelijk temperatuurregulerend, dus koel in de zomer en warm in de winter. Voor het wassen en drogen geldt een kleine gebruiksaanwijzing. Hoe sterk deze doeken zijn is erg afhankelijk van het merk en de soort wol die gebruikt wordt.
* Katoen/Bamboe. Draagdoeken met bamboe zijn ideaal voor pasgeborenen. Deze doeken zijn heerlijk zacht en hoeven bijna niet ingedragen te worden. De meeste mensen vinden ze minder prettig voor grotere kinderen. Houdt er rekening mee dat het geen bamboe maar bamboeviscose is, oftewel geen natuurlijke vezel maar gemaakt door het gebruik van chemische processen.

Er zijn nog veel meer blends te vinden en er komen ook steeds weer nieuwe bij. Zo heb ik bijvoorbeeld ook nog een draagdoek met seacell (zeewier). Een aantal andere voorbeelden zijn repreve, banaan, alpacawol en zijde.
Doeken met blends zijn duurder dan katoenen doeken. Ook deze vind je in iedere prijsklasse. Het is erg afhankelijk van het merk en welke materialen worden gebruikt.

Merken

Ik heb ervaring met heel veel budgetmerken en merken uit de middenklasse. Hierin kan ik je goed adviseren.

Tevens heb ik doeken van verschillende merken en blends, zodat je het verschil kunt voelen en ervaren.

De doeken die ik gebruik voor consulten zijn:
Maat 2 – Didymos Trageschule Herbst & Sommer (100% katoen)
Maat 5 – Little Frog Sandy Agat II (100% katoen)
Maat 6 – LennyLamb Zumba Orange & Blue (100% katoen, Serena Slings Florella Ambrosa (45% Iers linnen, 55% katoen), Maisaa Slings Rhombi Purple Passion (100% gekamd katoen)
Maat 7 – Natibaby Lirio (100% katoen), Pure Baby Love Yellow (100% katoen)
Verder zijn de doeken uit de draagbibliotheek altijd te passen en te proberen, evenals doeken uit mijn privé collectie.

Heb je nog geen draagdoek? Of ben je je aan het oriënteren op een nieuwe of extra draagdoek?
Ik verkoop geweven doeken van het merk Pure Baby Love. Deze zijn bij mij uit te proberen. Ik heb kleurstalen van alle beschikbare kleuren, zodat je meteen jouw favoriete kleur kunt kiezen en bestellen.

Knopen

Voor de geweven doek bestaan er verschillende knopen voor het rugdragen, buikdragen en heupdragen. Welke knoop prettig is voor jou en welke ik je ga aanleren, bepalen we naar aanleiding van je wensen en ervaring.