Ringslings

Ringslings

Ringslings zijn simpelweg korte draagdoeken met twee ringen aan een van de uiteindes. Door de stof door de ringen te halen, ontstaat er een soort buidel waarin je kindje gedragen kan worden. Het is een eenvoudige en snelle vorm van dragen, die in diverse situaties handig kan zijn.

Asymmetrisch dragen

Een ringsling draag je over 1 schouder, oftewel asymmetrisch. Jouw kindje draag je hierbij op je heup of op je buik.
Ringslings zijn eenvoudig en snel in gebruik, je hoeft enkel de ringsling voor te bereiden, je kindje in de sling te doen en vervolgens de ringsling aanspannen. Hier zijn wel even wat trucjes voor nodig. Het is zeker niet moeilijk om te leren, maar een consult zal zeker het draagcomfort en plezier verbeteren.
Het gebruik van een ringsling is erg handig voor bijvoorbeeld onderweg, als je even snel naar de winkel gaat, bij oververmoeide peuters/kleuters of bij borstvoeding. Je kunt ze gebruiken voor pasgeboren baby’s tot aan kleuters.
Een ringsling is niet geschikt voor mensen met rug- en schouderklachten. Doordat er assymetrisch, over 1 schouder, gedragen wordt, verdeel je het gewicht niet optimaal. Het is ook niet aan te raden om voor lange periodes achtereen mee te dragen.

Maten

Ringslings zijn over het algemeen ongeveer 2 meter lang. Sommige zijn iets langer, rond de 2.20 meter lang. Andere zijn korter, maar vaak niet korter dan 1.70 meter.
Bij sommige merken kun je kiezen uit een aantal maten, maar de meeste merken hanteren maar één maat.
De maat van een ringsling is niet zo postuurafhankelijk als bij draagdoeken. Meestal kijkt men naar een langere ringsling als ze er ook mee willen rugdragen of als mensen een erg breed postuur hebben.

Blends

Net zoals bij de gewone geweven draagdoeken, heb je ook keuze uit verschillende blends bij ringslings.
Ringslings van 100% katoen kunnen altijd en zijn erg veelzijdig. Je vindt ook ringslings met bamboeviscose, linnen, hennep, enz. op de markt. De eerste kan fijn zin voor pasgeboren baby’s, de laatste twee kunnen fijn zijn voor oudere kindjes.
Let op dat een ringlsing niet van te dik materiaal is gemaakt. Hoe dikker het materiaal, hoe lastiger het is om de stof goed door de ringen te krijgen en te verstellen is.

Merken

Ook ringslings vindt je van veel verschillende merken en in veel verschillende prijsklasses.
Voor consulten maak ik gebruik van ringslings van 100% katoen die van gemiddelde dikte zijn en volledig zijn ingedragen (dus zo zacht zijn als ze kunnen zijn).
Ze bevatten dikke strepen, zodat ik je de techniek goed kan demonstreren en laten oefenen. Zo weet je precies wat je doet en heb je het zo in de vingers!

Knopen

Bij ringslings maak je geen gebruik van knopen. In plaats van knoopwerk heb je enkel te maken met een stuk stof en twee ringen. Door de stof door beide ringen te rijgen, ontstaat er een buidel die veilig is en prima op zijn plek blijft zitten.