Torsodoeken

Torsodragen met torsodoeken

Als er iets valt onder back-to-basics, of onder ‘natuurlijk dragen’, dan is het wel torsodragen! Torsodragen verschilt in veel opzichten van het dragen met geweven of rekbare doeken. Het dragen met draagdoeken en ergonomische draagzakken kun je indelen onder het moderne dragen, het is het westerse antwoord op technieken en producten vanuit andere werelddelen. Het torsodragen, oftewel het dragen met torsodoeken, valt in te delen onder het traditionele dragen. Hedendaags zie je dit nog veel in Afrikaanse landen. Het is echter niet iets typisch Afrikaans. Je komt het in heel veel verschillende werelddelen tegen!

Waarom torsodragen?

Waarom zou iemand voor torsodragen willen kiezen in plaats van, of ter aanvulling op, het ‘normale’ dragen met doeken en dragers?

* Torsodragen is snel. Je kind zit snel op je rug en op zijn plek. De handelingen zijn eenvoudig uit te voeren. Perfect voor de snelle ‘ups’ en voor de korte stukjes.
* Torsodragen is praktisch. Bij het dragen zit je kindje laag op de rug, waarbij de doek onder jouw oksels doorgaat. Er is geen sprake van schouderbanden. Hierdoor heb je jouw handen pas écht vrij! Ideaal voor in het huishouden. Bovendien kun jij bukken zonder dat je ruzie hebt met je kindje (deze wordt niet geplet of wordt daardoor in een oncomfortabele houding gedrukt).
* Torsodragen is comfortabel. Of je nou grote of kleine borsten hebt, of helemaal geen voorgevel hebt (zoals bij mannen) … torsodragen kan altijd en zit voor iedereen fijn! Je kindje zit precies op die plek waar het voor jou het fijnst draagt, namelijk in de natuurlijke holling van jouw ruggengraat.
* Torsodragen kan vanaf het begin. Je kunt beginnen met torsodragen nadat de navelstreng er af is gevallen. Dit kun je blijven doen tot ver in de peuter of kleuter leeftijd!
* Torsodragen is perfect tijdens de zwangerschap. Je draagt jouw kindje laag op de rug en de doek over je borst heen, waardoor je groeiende buik vrij blijft!
* Torsodragen is geschikt bij schouderklachten. Doordat er geen schouderbanden te pas komen en geen druk op de schouders komt, kun je hiermee goed dragen als je last hebt van je schouders.
* Torsodragen corrigeert je houding. Je gebruikt andere spieren dan bij andere vormen van dragen. Je draagt lager. Je kantelt je bekken. … Het dragen met een torsodoek forceert je om rechtop te staan! In plaats van een passieve houding, naar voren of naar achteren te leunen.

Waarom een torsoconsulent?

Misschien vraag je je af waarom een torsodraagconsulent nodig is, of waarom dit los staat van een normale draagconsulent. Deze vraag is heel logisch.
Torsodragen valt niet binnen het normale lespakket van een draagconsulent. De opleiding van een draagconsulent richt zich op de moderne draagsystemen, dus geweven doeken, rekbare doeken, ringslings, draagzakken en mei tai’s. Torsodoeken verschillen hier enorm van en ook de techniek is anders dan bij de andere draagsystemen.

Een torsodraagconsulent, zoals ik, is opgeleid via Bereka Opleidingen. Deze school is gespecialiseerd in het traditionele (Afrikaanse) dragen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten over deze techniek, waar het vandaan komt en vooral wat er anders is aan deze vorm van dragen.

Net zoals voor andere vormen van dragen, zijn er voor het torsodragen diverse filmpjes te vinden. Deze raak ik ten zeerste af. Een filmpje zal een consulent nooit kunnen vervangen. Veel mensen leren de techniek zo verkeerd aan, en degene van het filmpje kan niet met jou meekijken hoe jij het doet en wat er beter kan. Een consult is persoonlijk en ik kan inspelen op waar jij tegenaan loopt. De technieken die toegepast worden tijdens filmpjes, zeker ook voor torsodragen, zijn lang niet altijd goed. Dit gaat ten koste van de veiligheid, comfort voor de drager en voor het kindje zelf.
Zo wordt torsodragen snel opgegeven en krijgt het een negatieve naam, wat gewoon zonde is. Wij torsoconsulenten hebben een heel andere wijze aangeleerd, welke veilig en comfortabel is.
Met een consult leer je het direct goed, en kom je er pas echt achter hoe fijn deze manier van dragen is!

Torsodoeken

Torsodoeken verschillen van andere draagdoeken. Ze zijn van een ander formaat en ander materiaal. Deze doeken zijn tussen de 1.60 meter en de 2.00 meter lang en ongeveer 1.20 meter breed. Voor torsodoeken gebruik je stof die zo min mogelijk rek bevat.
De traditionele Afrikaanse torsodoeken zijn gemaakt van 100% waxkatoen, andere opties zijn doeken van 100% katoen.
Geweven doeken zijn om meerdere redenen niet geschikt voor torsodragen: ze zijn te lang, te smal en ze bevatten diagonale rek.

Merken

Voor torsodoeken zijn er niet zoveel merken op de markt.
Starflake maakt en levert Afrikaanse doeken van waxkatoen met de typische kleurrijke, vrolijke Afrikaanse prints.
Bereka levert traditionele Afrikaanse doeken die met de hand zijn geborduurd en versiert.
Ik help je graag aan een mooie torsodoek, die helemaal bij jullie past!

Knopen

Dit is nou het allerleukste van torsodragen … Er komt geen enkele knoop bij te pas! Met torsodragen werk je met de ‘twist and tuck’ methode, oftewel met draaien en vouwen.
Het is stevig, snel, veilig en makkelijk uit te voeren. Ook voor mensen die niet zoveel krachtig in hun handen hebben en waarbij gewoon knopen niet prettig is.