Waarom dragen?

Waarom dragen?

Wat de reden is dat je de mogelijkheden van het dragen onderzoekt is voor iedereen anders. Het kan vanuit een emotionele reden zijn; jij en je kindje willen graag bij elkaar zijn, het voelt voor jou het meest logische of natuurlijke. Waarom zou jij willen dragen?

Het kan een praktische reden hebben; je hebt meerdere kinderen en wilt je aandacht verdelen, je woont op vijf hoog en wilt geen wagen de trap op en af slepen, je hebt een ‘plakbaby’ en wilt je handen vrij hebben.

Of misschien heeft het een medische reden; jouw baby heeft (verborgen) reflux, je zoekt aanvulling/ondersteuning voor een spreidbroekje, je hebt een prematuur geboren kindje.

Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal, met allemaal dezelfde vraag: Hoe kan ik het beste mijn kindje dragen?

Het dragen van een pasgeboren baby wordt eigenlijk heel logisch als je naar het verloop kijkt.
Negen maanden lang heb jij je kind bij je gedragen. Gedurende die periode is zijn of haar wereld heel klein. Het is er warm, knus en veilig. Geluiden van buiten hoort hij of zij zachtjes. Ervaart de stemmen en aanrakingen van papa en mama. Hoort altijd het gebons en geklop van mama’s hart. Beweegt rustig mee met bewegingen.

En dan… Wordt hij of zij ineens gelanceerd de wijde wereld in.
Het is er koud, groot, vol vreemde geuren, vlekken en geluiden…
En vervolgens wordt hij of zij warm ingepakt en in een wiegje gelegd. Er is één belangrijke levensbehoefte die vaak wordt vergeten: huidhonger. Jouw baby heeft de behoefte om heel veel bij je te zijn. Bij mama, of papa, wat vertrouwd is. Met de draagdoek of draagzak houd je je kind dichtbij je. Je maakt zijn of haar wereld weer klein, zodat het rustig kan wennen en zich kan terugtrekken als het teveel wordt. Hij of zij ervaart jouw kloppende hart weer, jouw stem van dichtbij, jouw warmte en jouw geur.
Precies de veiligheid en geborgenheid waar een baby naar verlangd!