Knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB

Knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB

Zo, een hele mond vol. Maar wat betekent het nou eigenlijk? De knoopwijze die ik aan jou aanleer, is speciaal ontwikkeld om de zwangere en groeiende buik te ondersteunen. De FTZB in de titel staat voor ‘Fortbildungs- und Trainingszentrum Babytragen Mainz’, die deze techniek heeft ontwikkeld. Dit is gedaan in samenwerking met onder andere ergotherapeuten, (bekken)fysiotherapeuten, gynaecologen, verloskundigen. Oftewel: deze techniek is goed onderbouwd!

Waarom deze knoopwijzen voor zwangeren?

Er zijn een verschillende reden dat het aan te raden is om hier een consult in te volgen als je zwanger bent.

* Je voelt je stabieler doordat het bekken ontlast wordt.
* Het verbetert je houding. Veel klachten tijdens de zwangerschap komen voort uit een verkeerde en/of een passieve houding. Je krijgt rugklachten, je trekt een holle rug, je gaat het gewicht aan de voorkant compenseren door naar achteren te leunen, je bekken is beweeglijker dan anders… Er zijn genoeg oorzaken te benoemen.
* Het biedt hulp bij de ontspanning. Doordat het helpt jouw wervelkolom op te richten, verbetert de zuurstoftoevoer. Combineer dit met de extra steun van je bekken en in jouw rug, en je hebt een mooie optelsom van gevolgen die je helpen om beter te ontspannen. En dan heb ik het nog niet over hetfeit gehad dat het gewicht van je buik aan jouw schouders wordt ‘gehangen’, wat al helemaal verlichting brengt!
* Je leert knopen voordat de baby er is. Hierdoor heb je de handigheid en de basis van het knopen al goed in de vingers. Dat maakt het voor jou eenvoudiger om je pasgeboren baby straks te dragen!

Deze techniek is bedoeld om hulp te bieden bij het ontspannen en om acute pijn te verlichten (door bijvoorbeeld vermoeidheid). Het is niet bedoeld om hiermee over je grenzen heen te gaan.
Wat zijn de knoopwijzen voor zwangeren NIET?

Deze knoopwijzen dienen niet als de zogenaamde bekkengordel die vaak genoemd wordt en tevens afgeraden wordt door veel specialisten. Met deze knopen zet je jouw bekken niet vast, je snoert deze niet strak in.
Het enige wat wordt gedaan is de bekken meer stabiliteit geven.
De buik wordt niet bedekt of ingepakt. Er komt geen onnodige druk op de buik, deze wordt zelfs niet aangeraakt. Het gaat puur om het ondersteunen van jouw rug en bekken, zodat jouw houding verbetert.

Tevens zijn deze knoopwijzen voor zwangeren geen vervanging voor medische zorg of hulp van specialisten. Mochten er medische klachten zijn, dien je hier altijd mee naar een medisch professional te gaan. Loop je bij een specialist, doe dit consult dan in overleg. Indien nodig kan ik jouw behandelaar van informatie voorzien van mijn techniek en werkwijze.

Contra-indicaties

De belangrijkste contra-indicatie is een voorliggende placenta. Mocht jij er tijdens deze zwangerschap last van hebben, dan mag je deze knoopwijzen helaas niet toepassen.
Een andere contri-indicatie die ik hanteer zijn nieuwe en onbekende pijnen. Heb jij last van pijn en klachten die er voor de zwangerschap niet waren? Ga dan eerst langs bij een arts of specialist om uit te laten zoeken wat er aan de hand is.

Doeken

Voor deze knoopwijzen wordt er gebruik gemaakt van een geweven draagdoek in maat 7 of maat 8. In de meeste gevallen zullen de meeste vrouwen een maat 8 hebben. Een maat 7 is vanaf 5.20 meter lang, een maat 8 is vanaf 5.60 meter lang.
Nu kan ik mij voorstellen dat de meeste vrouwen geen draagdoek in huis hebben in deze maten. Immers zul je zelf eerder een maat 5 of 6 gebruiken bij het knopen van jouw kindje. Mocht je een draagdoek in deze maat willen lenen, dan kun je lenen uit de draagbieb. Vraag mij naar de mogelijkheden.
Wil je graag jouw eigen draagdoek, om deze alvast in te dragen voor als jouw baby er is? Dat kan ook zeker! Het grote voordeel is dat de doek alvast jouw geur meedraagt, wat erg rustgevend is voor een baby. Ik verkoop de Pure Baby Love doeken in maat 7. Ik heb kleurstalen van alle beschikbare kleuren, dus je kunt direct jouw favoriete kleur uitkiezen en bestellen.

Knopen

Met deze techniek leer ik je zes verschillende knopen aan. Ze zijn zeker niet ingewikkeld, echter dienen ze wel goed aangeleerd en juist toegepast te worden. Iedere knoop is net even anders en geeft een ander effect. Samen zullen wij tijdens een consult op rustige wijze de knopen langsgaan. We maken aantekeningen hoe iedere knoop voor je voelt en wat het met je doet. Je merkt meteen welke knoop wel fijn voor je is en welke niet. Dit kan gedurende de zwangerschap (als je buik nog meer is gegroeid) weer veranderen.
Je krijgt tevens de knoopinstructies mee, zodat je thuis een geheugensteuntje hebt om je te helpen bij het knopen.

Zijn deze knoopwijzen voor zwangeren iets voor mij?

Deze knoopwijzen zijn zeker geschikt voor jou als je:
* In het laatste trimester van de zwangerschap zit (vanaf 30 weken).
* Zwanger bent met een grote of zware buik (tweeling, meerling).
* Je rugklachten hebt in boven-, midden- of onderrug.
* Door een eerdere zwangerschap (of andere oorzaken) last hebt van bekkeninstabiliteit.
* Hulp nodig hebt bij het ontspannen.
* Verlichting zoekt bij acute pijn.
* Een slechte houding hebt door de zwangerschap (holle rug bijvoorbeeld).